Το κουκλοθέατρο ως παιδαγωγικό μέσο

Η ψυχαγωγία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ανάπτυξης του παιδιού.

Το παιδί για να μεγαλώσει ομαλά έχει ανάγκη το παιχνίδι, την κίνηση και την χαρά, τα οποία είναι βιολογική και ψυχική ανάγκη. Ένα μέσο ψυχαγωγίας πολύ αγαπητό σε όλους και ειδικά στην Ελλάδα είναι και το κουκλοθέατρο.

Το κουκλοθέατρο είναι ένα ξεχωριστό είδος θεάτρου. Οι περισσότεροι όταν ήμασταν παιδιά είχαμε τις μαριονέτες μας και φτιάχναμε απίθανες ιστορίες.

Είναι μια ιδιαίτερη μαγευτική διαδικασία, το να βλέπει το παιδί ένα άψυχο αντικείμενο να ‘‘παίρνει’’ ζωή και να αποκτά φωνή.  Αυτή η διαδικασία είναι πολύ κοντά στην παιδική ψυχολογία. Όπως οι ζωγραφιές τους ζωντανεύουν και μεταμορφώνονται σε παραμύθια έτσι και το κουκλοθέατρο έχει την ίδια συγκινησιακή επίδραση στα παιδιά.

Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι για το παιδί η κούκλα δεν είναι ένα άψυχο αντικείμενο αλλά ένας φίλος που ταξιδεύουν μαζί στις χώρες της φαντασίας. Κυρίως όμως το παιδί προβάλει τον εαυτό του μέσα από την κούκλα. Αυτό δίνει στον γονιό ή τον εκπαιδευτικό την ευκαιρία  να μάθει πράγματα για το παιδί και τον ψυχισμό του που ίσως να μην μπορούσε να τα μάθει διαφορετικά.

Η γνώμη των ειδικών για το κουκλοθέατρο

Σύμφωνα με μελέτες παιδαγωγών και ψυχολόγων η αγωγή των παιδιών κατά τα πρώτα χρόνια πρέπει να στηρίζεται κυρίως σε δραστηριότητες όπως το κουκλοθέατρο, η παντομίμα, ο χορός και το τραγούδι. Μέσω αυτών το παιδί θα μπορέσει να αναπτύξει δεξιότητες ζωής αλλά και να μάθει.

Η βιωματική μάθηση έχει αποδειχτεί ότι είναι, ειδικά σε μικρές ηλικίες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μάθησης. Η γλώσσα, οι αριθμοί, τα χρώματα αφομοιώνονται πολύ πιο εύκολα μέσα από ένα τραγουδάκι ή ένα παραμύθι με αποτέλεσμα την βελτίωση γλωσσικών αδυναμιών και την ανάπτυξη του επικοινωνιακού λόγου.  Ενώ και οι πιο περίπλοκες έννοιες όπως η φιλία, η ζήλια, το μοίρασμα μέσω της δραματοποίησης γίνονται βίωμα στα παιδιά με ευχάριστο τρόπο. Φυσικά επειδή το κουκλοθέατρο απαιτεί κίνηση, αναπτύσσεται και η λεπτή κινητικότητα του παιδιού. Τέλος το παιδί αναπτύσσει κοινωνικές δεξιότητες μέσω του κουκλοθέατρου όπως η  ομαδική συνεργασία και η  ανταλλαγή απόψεων.

Είναι φανερό ότι το κουκλοθέατρο είναι ένα αποτελεσματικό μέσο τόσο ψυχαγωγίας όσο και διαπαιδαγώγησης. Είτε το χρησιμοποιήσουμε στο σπίτι, είτε στο σχολείο αποτελεί ένα φανταστικό εργαλείο μετάδοσης μηνυμάτων και αξιών. Οι κούκλες και το παιχνίδι του κουκλοθέατρου είναι φυσικά μια πολύτιμη  παρέα για το παιδί και ένας ξεχωριστός τρόπος έκφρασης.

 

Πηγές

Βιγγόπουλος, Η., τέχνη στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο, τεύχος β’, εκδ. Δίπτυχο, Αθήνα, 1983.

Γιαννοπούλου, Γ.Α., Το παιδαγωγικό κουκλοθέατρο, σημασία, τα μέσα και εφαρμογή του, εκδ. Δημητράκου, Αθήνα, 1933

Μαγουλιώτης, Α., Κουκλοθέατρο I, εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα, 1994.